Moti ne Shqiperi

Klima në Shqipëri

Shqipëria ka një larmi sistemesh klimatike. Me vijën bregdetare të tij përballë deteve Adriatik dhe Jonit në detin Mesdhe, malësitë e tij mbështeteshin mbi tokën e ngritur ballkanike, dhe i gjithë vendi i shtrirë në një gjerësi vartëse i nënshtrohet një larmie modelesh moti gjatë stinës së dimrit dhe verës, megjithatë ai ka një numër të lartë të rajoneve klimatike për një zonë kaq të vogël. Ultësira bregdetare zakonisht ka klimë mesdhetare ndërsa malësitë kanë një klimë kontinentale. Si në ultësirat ashtu edhe në brendësi, moti ndryshon dukshëm nga veriu në jug.

Nën klasifikimin e klimës në Köppen, vendi ka klimë të nxehtë mesdhetare, klimë të ngrohtë mesdhetare, klimë subtropikale, klimë oqeanike, klimë kontinentale dhe klimë subartike.

Pamje e përgjithshme

Ultësirat kanë dimër të butë, mesatarisht rreth 7°C. Temperaturat e verës mesatarisht 32°C, lagështia është e ulët. Në ultësirat jugore, temperaturat mesatarisht rreth 5°C gjatë dimrit dhe 30°C gjatë verës.

Temperaturat në tokë preken më shumë nga ndryshimet në lartësi sesa nga gjerësia ose ndonjë faktor tjetër. Temperaturat e ulëta të dimrit në male janë shkaktuar nga masa ajrore kontinentale që mbizotëron motin në Evropën Lindore dhe Ballkan. Erërat veriore dhe verilindore fryjnë pjesën më të madhe të kohës. Temperaturat mesatare të verës janë më të ulëta se në zonat bregdetare dhe shumë më të ulëta në lartësi më të larta, por luhatjet ditore janë më të mëdha. Temperaturat maksimale të ditës në basenet e brendshme dhe luginat e lumenjve janë shumë të larta, por netët janë pothuajse gjithmonë të freskëta.

Reshjet mesatare janë të rënda, si rezultat i konvergjencës së rrjedhës së ajrit që mbizotëron nga deti Mesdhe dhe masa ajrore kontinentale. Për shkak se ata zakonisht takohen në pikën ku ngrihet terreni, shiu më i rëndë bie në malet qendrore. Rrymat vertikale të iniciuara kur ajri i Mesdheut ngrihet gjithashtu shkaktojnë stuhi të shpeshta. Shumë prej këtyre stuhive shoqërohen nga erëra të mëdha lokale dhe reshje të furishëm. Kur masa ajrore kontinentale është e dobët, erërat mesdhetare lëshojnë lagështinë e tyre më larg në tokë. Kur ekziston një masë ajrore mbizotëruese kontinentale, ajri i ftohtë derdhet në zonat fushore, gjë që ndodh më shpesh në dimër. Për shkak se temperaturat më të ulëta të sezonit dëmtojnë pemët e ullirit dhe agrumet, pemët dhe pemishte janë të kufizuara në vendet e strehuara me ekspozime jugore dhe perëndimore, madje edhe në zona me temperatura mesatare të larta të dimrit.

Mesatarja e reshjeve të shiut në ultësira nga 100 cm në më shumë se 150 cm në vit, me nivelet më të larta në veri. Gati 95% e shiut bie në dimër.

Reshja e shiut në lartësirat malore është më e rëndë. Regjistrimet e duhura nuk janë të disponueshme, dhe vlerësimet ndryshojnë shumë, por mesataret vjetore janë me siguri rreth 180 cm dhe janë deri në 25 cm në disa zona veriore. Ndryshimi sezonal nuk është aq i madh në zonën bregdetare.

Malet më të larta në tokë marrin më pak reshje sesa malet ndërmjetëse. Dallimet në terren shkaktojnë ndryshime të gjera lokale, por shpërndarja sezonale është më e qëndrueshmja për çdo zonë.

Parashikimi i Motit

MotiJavor.com eshte ueb aplikacion qe jep te dhenat aktuale dhe parashikimin e motit per 10 dite per te gjitha qytetet e Shqiperise, Kosoves, Maqedonise dhe me gjere.

Na ndjekni

Shperndaje