Moti ne Serbi

Klima në Serbi

Në Serbi, klima është mesatarisht kontinentale, me dimër të ftohtë dhe verë të nxehtë.

Vendi mund të preket nga masa ajri të ftohtë me origjinë Siberiane, si dhe nga masa të ngrohta ajri nga Deti Mesdhe apo edhe nga Afrika, kështu që temperatura mund të ndryshojë shumë në varësi të situatës së motit.

Reshjet

Reshjet ndjekin modele të ndryshme në varësi të zonës, por muaji qershor është mjaft me shi në pothuajse të gjithë vendin, kryesisht për shkak të stuhive të pasdites, të cilat mund të ndodhin nga maji dhe të arrijnë një kulm në qershor, ndërsa ato ulen në korrik dhe gusht, pa u zhdukur plotësisht deri fundi i verës.

Për pjesën tjetër, rajonet perëndimore marrin përgjithësisht më shumë reshje sesa ato lindore; edhe në muajt nëntor, dhjetor dhe janar janë mjaft shi (ose me dëborë).

Reshjet vjetore bien nën 600 milimetra në Vojvodina veriore, në kufirin me Hungarinë dhe Rumaninë; është rreth 600 mm në Serbinë lindore, në kufirin me Rumaninë dhe Bullgarinë, dhe në jug; është midis 600 dhe 700 mm në Serbinë qendrore dhe në Beograd; dhe më në fund ajo tejkalon 700 mm në Serbinë perëndimore.

Në rajonet malore, të cilat janë më me shi në verë dhe me dëborë gjatë dimrit, reshjet tejkalojnë 1.000 mm në vit. Gushti dhe shtatori janë zakonisht muajt me numrin më të ulët të ditëve me shi. Në dimër, edhe kur reshjet nuk janë të bollshme, frekuenca është ende mjaft e lartë, që do të thotë se ka reshje të shpeshta dëbore, megjithëse zakonisht nuk janë të bollshme.

Parashikimi i Motit

MotiJavor.com eshte ueb aplikacion qe jep te dhenat aktuale dhe parashikimin e motit per 10 dite per te gjitha qytetet e Shqiperise, Kosoves, Maqedonise dhe me gjere.

Na ndjekni

Shperndaje